סיפורו של שגיב קורן, טודובום, פינדרלה וגופי התקשורת
שגיב קורן הוא שם נרדף ליזם הבלתי נלאה; הרפתקן שלא חדל או עוצר לעולם. רטוריקן כריזמטי, לבוש כל טוב ועם בלורית דואה. היזם הייחודי, מוכר בין היתר בזכות האיום של מייסמארטי על וואטסאפ, הוא האחראי לפיתוח סניף ישראל של הסטרטאפ מייסמארטי וכיום משמש המנכ''ל של פינדרלה. המאמר הבא הוא סיקור הפרויקטים הרבים של היזם הנדיר הזה. סיפור על אדם שהוא יותר מאדם.
המאמר הוא חוות דעת אישית ומבוסס על בדיקה שהכותב עשה. ייעודו של התוכן הוא הצפת מידע בפני קוראים המעוניינים להצטרף למיזמו האחרון, פינדרלה. מעבר לביוגרפיה של קורן, מספר גופי תקשורת מצוינים גם כן בסיקור לשם בחינת מקצועיותם, אמינותם, ותרומתם, לקורן ואחרים.
ההיסטוריה שמאחורי היזם המסתורי – הבלוג
סיפורו של קורן כיזם מתחיל בתקופת לימודיו האקדמאים. במהלך לימודי המשפטים קורן עובד כיחצ''ן מסיבות קטן באילת. הוא גדל אט אט ובתום לימודיו מקים חברת הפקות עם שותף. החברה הופכת לגוף מוביל בחיי הלילה האילתיים. בגיל עשרים ושמונה קורן כבר בעלים של מספר מועדוני לילה.
בגיל שלושים תחושת המיצוי מגיעה. שיחה עם בעלים של מתקן שעשועים באילת מולידה לונה פארק בולגרי בעיירת הנופש סאני ביץ'. בבלוג שלו מתאר קורן איך "שגיב הקטן יושב בפגישות עסקים אל מול פאקינג אנשי עסקים בולגרים. כמו בסרטים, הבחור מגיע לפגישה עם 10 שומרי ראש, בכניסה למקום מאבטחים את המקום, כמו סצנה שלקוחה מסרט מתח טוב."
התיאורים בהמשך מציירים איש עסקים מצוין בשם "ראדו המתאגרף", הפסד של שני מיליון שקל, דום לב של שותף שמותיר את קורן בהתמודדות עם ראש המאפיה לבד. קורן חוזר לארץ "עם זנב מקופל בין הרגליים" מסתכל במראה ואומר לעצמו "שגיב קורן, קח את עצמך בידיים".
- מוטיב חוזר בכתיבתו של קורן היא ההתייחסות לעצמו בגוף שלישי.
לקריאה בבלוג http://www.sagivkoren.com
כרגע הבלוג אינו באוויר, צילום מסך מלא שלו בתחתית המאמר.
היזם חוזר ארצה ותוך חודשיים פוגש חבר המציע לו להיכנס לשותפות בחברת מטהרי מים "מי מיקרון". 290,000 ש''ח השקעה, וחודשיים לאחר מכן עוד הצעה עסקית מגיעה; 200,000 ש''ח בשביל קנייה של מאגר מידע של חברה בשם "שיא מקסימום".
מהבלוג של קורן משתמע שהחברות פעלו יחד, ושעל פניו החבר-שותף רימה אותו. חסר ברירות, מתאר קורן בבלוג אולטימטום של שבוע לעזוב את המשרדים, עם הפסד נוסף של מאות אלפי שקלים ותובנה שאין חברים בעולם הזה ואסור לסמוך על אנשים כשמדובר בכסף. תובנה זו יכולה להסביר לא מעט על האדם ופועלו.
ברחבי הרשת, שתי החברות "מי מיקרון" ו"שיא מקסימום" מוצגות באור שלילי בלשון המעטה, כל אחת בנפרד. הטעיות, חיוב כרטיסי אשראי בהיקפים חסרי קשר למציאות, תביעות. לגבי שיא מקסימום קורן אף מגיב בתור בעלי החברה לכתבה של מוסף ממון של ידיעות בעניין התלונות.
חלק מין הכתבות שנעשו על שתי החברות:
עסקי הקפה שנגמרו עם טעם מר:
https://www.yediot.co.il/articles/0,7340,L-4866134,00.html
העונש שקיבל מי שהטעה קשישים:
https://www.themarker.com/consumer/1.2841171
לאחר שיא מקסימום קורן מתחיל לעבוד אצל חבר, אורן כהן, בעלים של סוכנויות ליהוק. קורן הוא המלהק, איש השיווק שיקבל עמלה על כל ילד שירשם לסוכנות. החברה, סמארט קאסט - לה שמות וגלגולים רבים - נתבעה ייצוגית בסכומים של עשרות מיליונים, כמו כן נגד אורן כהן הוגש כתב אישום בגין קבלת כספים במרמה שלא כדין.
לצפייה באחת מהכתבות על עוקץ האודישנים:
https://www.mako.co.il/news-law/legal-q4_2015
העלייה ארצה של מייסמארטי
משהרשויות סגרו על אורן כהן, קורן ייבא ארצה את סייבוואי, חברה בולגרית ששינתה את שמותיה מספר פעמים ומוכרת בארץ בעיקר בשמות סמארטי ומייסמארטי. ברשת עולה שהחברה סייבוואי נסגרה בבולגריה ואף שהרשות להגנת הצרכן הבולגרית חקרה את פעילותה. עוד עולה שהבעלים הבולגרי, סטנצ'ו רנגלוב, חיפש לייצא את סייבוואי לעולם וזכה בפיס בצורת קורן. היזם האגדי לקח את הפרויקט של סטנצ'ו לפריסה ארצית. אלפי צעירים הצטרפו ואיבדו תחת הנהגתו של האדם יוצא הדופן הזה את כספם, זמנם ותמימותם.
סמארטי הייתה אפליקציית פידבקים שאמורה הייתה לקשר בין לקוחות לבתי עסק. דובר על אפליקציית לקוחות, אפליקציית עסקים, קאשבקים, ביקורות, נגישות לבעלי מוגבלויות, צ'טים עם בתי העסק, אפילו על מטבע דיגיטלי סגנון ביטקוין פטפט קורן. האפליקציה מעולם לא נהנתה משימוש אותנטי מצד משתמשים בקנה מידה שיבסס פוטנציאל כלכלי ריאלי, בטח לא כזה שמצדיק את ציפיות הזכיינים למיליארדים.
בשביל זכאות על חלק מהרווחים העתידיים של האפליקציה, נדרש לשלם מעל 10,000 ש''ח.
לאורך הזמן סיפורים על סיפורים נערמו, מאות עדויות של זכיינים מאוכזבים, משרד הביטחון ביטל את האפשרות להשקעה בחברה מפיקדונות של חיילים משוחררים, מבקרי החברה ברשת זכו בשיימינג שמכבד את המושג, עם טענות כמו תמיכה בהיטלר והטרדות מיניות. התביעות גם לא איחרו להגיע: הפרה של חוק הספאם, זיוף מאמר מחמיא של 'דה מרקר' על החברה.
סיפור השיימינג: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001190207
התביעה של דה מרקר "מעשה הונאה": https://www.the7eye.org.il/259446
הסכם הפשרה סמארטי תשלם 62.5 אלף ש''ח: https://www.the7eye.org.il/356494
ייצוגית על הספאם (מקש ימני ופתח בלשונית חדשה): https://www.nevo.co.il/
פוסט מהעמוד 'פינדרלה חושפים את העוקץ' על הסכם הפשרה ועיקרי הסכם הפשרה
לקראת הסוף, לאחר שגבתה אלפי שקלים מכל זכיין (9,000-15,000 ש''ח ולעיתים הרבה יותר), החלה סמארטי לדרוש עוד, תשלום של כ-350 ש''ח בחודש בתמורה לשירות טלמרקטינג לעסקים, שהרי איך יכירו ויצטרפו לאפליקציה? החברה אפשרה לזכיינים לבחור, בין לבצע את השיחות בעצמם לבין לשלם, לא זה ולא זה? הזכיינות תלך לעזאזל. סמארטי על רגל אחת.
הכתבה הראשונה על סמארטי מ-2016: https://www.yediot.co.il/articles/0,7340
כתבה משולשת על ביהיפ וג'נס גם: https://www.yediot.co.il/articles/0,7340
כתבה של התאגיד על הטלמרקטינג, התשלום החדש: https://www.facebook.com
לקריאת פוסט עם ראיות שכתב מנהל העמוד עוצרים את הנוכלות של הפירמידות!
לקריאה מקיפה על סמארטי בספריית הכסף!
הסוף, או טודובום
בסוף 2018 מייסמארטי הודיעה על תום עידן גיוס הזכיינים. אחרי כמעט 4 שנים בהן כל הסבר ניתן, כל תכנית ירדה לטמיון ותכל'ס כל התירוצים נגמרו, הכריז קורן ששנת הוכחת המוצר הגיעה, בפעם המי יודע כמה. וכך נולדה חברה חדשה, טודובום. החברה אמורה הייתה להיות סוג של רשת שותפים כאשר זכייני סמארטי ייהנו מהחברות בה, בנוסף לזכיינות בסמארטי.
אז טודובום, החברה החדשה מהניילונים, מגייסת יזמים. באחד הפרסומים מספר קורן שבשיווק שותפים לא צריך ידע קודם אבל צריך ללמוד! טודובום למעשה מוכרת קורסים ומערכת שיווק שמארגנת את כל רשת השותפים, שאמורה גם להזין את הלקוחות של טודובום לרשת הלקוחות של סמארטי. ניראלי, זה קצת סבוך. שורה תחתונה, משרדי סמארטי הממוקמים בתל אביב, ירושלים, אשדוד, נצרת וכרמיאל הפכו בן לילה למשרדי טודובום. טודובום.
- כרגע נראה שהקשר או האינטגרציה בין סמארטי לטודובום אינם סגורים וברורים.
בטודובום כבר לא ברור מה הולך, בהתחלה דיברו על הכנסות פאסיביות מובטחות. נראה שהההבטחות לרווחים ירדו כרגע מהפרק. מבחינת תשלום. גורמים שונים מתארים מספרים שונים, המספר שחוזר על עצמו הוא 16,500 ש''ח בתמורה לשלוש שנים ועוד מסלול יקר יותר. נשמע גם שיש עוד מיני חבילות של פרופילי פייסבוק ורובוטים שמתזמנים פוסטים.
עדכון 7/19: טודובום ירדה מהכותרות, ויש שם חדש, או אולי אפליקציה חדשה, מי יודע? פינדרלה. שתי כתבות טריות מביזפורטל ומחדרי חדרים, עליהם עוד בהמשך. העמוד עוצרים את הנוכלות של הפירמידות שנמצא כרגע בהליכים משפטיים מול קורן העלה שני פוסטים המתארים את גודל האבסורד שבפרסומים.
- הפוסט על חדרי חרדים – הכתב שמעולם לא כתב (הכתבה עצמה)
- הפוסט על ביזפורטל – האפליקציה עם המשתמשים שתושק בקרוב (הכתבה עצמה)
5 עובדות שלא ידעתם על שגיב קורן
1. היזם המוצלח שלול רישיון, 37 עבירות תנועה. מהמקרים האלו שאין מה לעשות חוץ מלהוריד את הכובע (אין בכתוב לעודד עבירות תנועה מכל סוג שהוא, כביש זה עניין של חיים ומוות).
2. אומרים שאדם הוא נוף מולדתו. הדמיון בין סמארטי לשיווק רשתי רב וכנראה שלא בכדי. קורן עצמו העיד שהיה מפיץ בחברת השיווק רשתי אג'ל.
3. לסמארטי אתרי אינטרנט רבים וסיומות url הזויות כמו io, pro ועוד טובין. על פניו נראה שמטרתם היא קידום תוצאות רצויות בחיפוש בגוגל כך שמידע סורר לא יגיע למשקיעים פוטנציאלים. יש גם לא מעט קבוצות פייסבוק לאותה המטרה, כביכול.
4. עת ההקמה של טודובום פרסם האגדה בעמוד הפייסבוק שלו שהוא מחפש מומחה בניית אתרי וויקס. Wix היא מערכת חינמית או בתשלום פעוט שמוכרת ככזו שמתאימה לאתרים שיוכלו להסתדר עם תבניות מוכנות, פחות לסטארטאפים מהליגה של ווטסאפ. מנכ''ל טוב מנכ''ל חסכן.
5. סיקור מעניין שפורסם ברשת על סמארטי מיידי רואה חשבון בשם אלי שור תיאר את שכתוב בנסח החברה ברשם החברות ליד שמו של קורן "על פי מידע שנתקבל מהוצאה לפועל הוכרז חייב מוגבל באמצעים בתיק מספר 0515763-04-17".
הציבור מטומטם ולכן הציבור ישלם
'כלבי השמירה של הדמוקרטיה' קרויה התקשורת בפי רבים. יעודה העיקרי של התקשורת הוא אכן להיות מבקרת השלטון והפוליטיקאים. עם זאת, ייעוד זה לא הופך מעילה באמון ציבור הצרכנים לפיצוחים. גופי תקשורת שמסתתרים מאחורי 'פרסום ממומן' ומשווקים חתול בפח, אייטמים על פרויקטים מזיקים שעלק עיתונאים לא ראו לנכון לחפש בגוגל ולתהות, אולי מדובר בפרויקט מפוקפק ואנו מקדמים אותו? הציבור אולי מטומטם, אבל אתם, אותם עיתונאים פ'חח, אל תטעו לחשוב שהוא יהיה היחיד לשלם, חרפתכם לפניכם.
בפעם הבאה שתתהו איך יכול להיות שעסקים כה הזויים פרוסים חופשי לאורכה ורוחבה של המדינה, זכרו שהרשויות אינן האשמות הבלעדיות. הפקידים חסרי המעש, כבודם במקומם. אבל אותם גופי תקשורת שאמונים על מתן מידע איכותי לציבור ומשווקים לו אשפה תחת כותרת של קידום ממומן במקרה הטוב ו"בוחרת בקפידה את האייטמים האלו" במקרה הרע, אשמים לא פחות מהרשויות. תכל'ס הם אשמים לא פחות מהנוכלים עצמם.
הפרסומים "העיתונאיים" לאורך השנים:
כל הכתבות הן על מייסמארטי מלבד איפה שמצוין אחרת.
- ישראל היום. היו בעבר לא פחות מארבע כתבות (!) נראה שכולן ירדו ועם זאת, החינמון המתיימר להיות עיתון מפרסם עוד חברה שנויה במחלוקת, טרוולאור. ברק רום שאמון על התיווך כאן קידם גם את סמארטי בעבר, לא ברור אם באופן ישיר או דרך צד ג', בכל מקרה עוד 'עסק תקשורת' שרצוי לזכור. הכתבה הממומנת על טרוולאור:
https://www.israelhayom.co.il/article/601097 - האתר NRG, כיום 'מקור ראשון' – הכתבה ירדה.
ביזפורטל – פורטל כלכלי – היו בעבר שתי כתבות והורדו. שלוש כתבות נוספות, שתיים על פינדרלה (הכתב שמעולם לא כתב, לינק למעלה) ועוד אחת על טודובום.
שיווק שותפים טודובום: הכנסה מדהימה מהבית https://www.bizportal.co.il/bizpoint-sponsored/news/article/756908
אפליקציית פינדרלה בונה קהילת עסקים בפייסבוק https://www.bizportal.co.il/bizpoint-sponsored/news/article/780781?fbclid=IwAR3IcpS2Hx47766thdk53kG3kKn-os292FZcy7mLFIejDOaw-g7X8A1F4RE
מעריב - שתי כתבות על פינדרלה, ספטמבר 2019 ואוגוסט 2020.
"טודובום? פינדרלה? גאונות שיווקית או פירמידה מתוחכמת?"
https://www.maariv.co.il/business/economic/israel/Article-719762
"פינדרלה – האפליקציית שמוצאת עבורך"
https://www.maariv.co.il/business/consumerism/Article-781801
וואלה!: "אפליקציית פינדרלה משנה את חוקי החיפוש"
https://tld.walla.co.il/item/3338430
חדרי חרדים – אתר חדשות חרדי הכולל גם פורום – הכתבה ירדה. אולם משנולדה טודובום גם כתבה חדשה נולדה: טודובום - מודל עסקי מרתק. בכתבה המרתקת אין אזכור, ציון או הערה שמתארת את הפרסום כממומן, בגופן קטן ליד התאריך מצויין 'כתבה אינפורמטיבית'.
http://www.bhol.co.il/news/961671
באפריל 2020 כתבה נוספת, הפעם על פינדרלה "שגיב קורן עוקץ את מנועי החיפוש" בנוסף לכתבה שלמעלה "שגיב קורן כל האמת נחשפת"
https://www.bhol.co.il/news/1091953
כיכר השבת – אתר חדשות חרדי שלוש כתבות ב-2018 - הכתבות ירדו:
לחוץ מחוק ההנגשה? מייסמארטי נבנתה עבורך https://www.kikar.co.il/266972.html
מייסמארטי מאיימת על וואטסאפ https://www.kikar.co.il/267118.html
מחפש השקעה בתחום הסטארטאפ? https://www.kikar.co.il/abroad/268251.html
מרכז העניינים - עיתון חרדי פרסומת לפינדרלה
פוסט עם צילום הפרסומת מהעמוד עוצרים את הנוכלות של הפירמידות, 'מחפש השקעה שתניב לך משכורת חודשית?'
שלושת הגופים הנ''ל כאמור מיועדים לציבור החרדי, ציבור שחוסר הידע שלו ברזי הטכנולוגיה מובהק. עצם היותו של פרסום ממומן לגבי שותפות בסטארטאפ טכנולוגי, יש בו מין החטא; לא תשים מכשול בפני עיוור.
אודטה, ערוץ 12 מראיינת את קורן, פינדרלה. ספטמבר 2020. הכתבה נערכה והראיון הורד.
ערוץ 20 מראיין את שגיב קורן: פינדרלה - מנוע המציאה הראשון בעולם. יוני 2020.
כלכליסט: "טודובום - הטרנד שסוחף את ישראל"
https://www.calcalist.co.il/articles/0,7340,L-3769389,00.html
במקום השלישי, Ynet ראיון עם שגיב קורן, פינדרלה, אוגוסט 2020.
כלכליסט ו-Ynet שייכים לקבוצת ידיעות אחרונות, בה התפרסמו הכתבות השליליות "עסקי הקפה שנגמרו בטעם רע", "דרך חכמה, או דרך ללא מוצא" ו"קחי הלוואה, תתעשרי בגדול". אם זה לא היה עצוב.
ובמקום השני, מדליית כסף לגדי סוקניק ומעיין פרילוק, שבתור עיתונאיים ותיקים מצופה היה מהם לחקור קצת, ולפחות להתנצל בדיעבד, להבהיר ולדרוש מסמארטי הורדה של התוכן.
- על התנצלות ודברים שצריך היה לעשות בדיעבד: אף אחד מגופי התקשורת הנ''ל לא התנצל, כאמור חלק הורידו את הפרסום, ואולם במקרה של חברה שכזו הרי שהדבר לא מתבקש אלא הכרחי. מעבר להתנצלות, בסיטואציה כמו זו גינוי של החברה ושל האדם גם כן מתבקש. עבודתכם היא מתן מידע אמין לציבור, אם פישלתם, התנצלו.
ובמקום הראשון לאיבוד מוחלט של האמון, זלזול וציון מינוס באתיקה, מיכל צפיר כוהנת הבריאות ש"בוחרת בקפידה את האייטמים האלו". טודובום.
לעמוד הפייסבוק פינדרלה - מוציאים את העוקץ
לקריאה על מייסמארטי
לקריאה על טרוולאור
לקטגוריית אתרים תחת
צילום מסך מהתוכן שהיה בבלוג של קורן http://www.sagivkoren.com
עודכן לאחרונה 25/10/2020.